Gjenbruksuka, som i år arrangeres fra 15. - 24. september, har som mål å inspirere og oppfordre til en mer miljøvennlig og bærekraftig fremtid i hele Salten-regionen.

Dette er tredje året uka gjennomføres, men nytt av året er at det vil arrangeres for hele Salten. Kommunedirektør i Bodø, Kjell Hugvik, er glad for at suksessen fra kommunen nå blir et felles arrangement for hele regionen. 

– Det er et viktig løft at Gjenbruksuka nå blir for hele Salten. Skal vi klare å nå våre ambisiøse mål for et mer bærekraftig samfunn, er det avgjørende at vi alle bidrar til en sirkulær økonomi, sier Hugvik. 

– Det er flott at det blir satt et enda større fokus på gjenbruk og sirkulære forretningsmodeller. Man får et større innblikk i hva som gjøres i nærliggende kommuner, og dette bidrar til et større engasjement og gir inspirasjon til hva man kan gjøre selv, sier Anne Maria Solberg, driftsleder Allhus og kultursalen i Steigen kommune.

Sammen om klimamålene

Prosjektleder i Iris Salten, Carina Rist, mener samarbeidet gjør det mulig å skape en felles arena som retter fokus mot hvordan Saltensamfunnet i fellesskap kan nå klimamålene. 


– Med Gjenbruksuka som plattform kan en løfte frem og lære av de sirkulære løsningene som finnes både i og utenfor regionen, øke bevisstheten rundt vårt forbruk og de miljøutfordringene vi står overfor, og ikke minst motivere husholdninger, næringsliv, offentlig forvaltning og frivilligheten til å ta nye steg mot sirkulærøkonomien og lavutslippssamfunnet, sier Rist.
 

Årets grønneste uke

Tredje uka i september kan du bli med på spennende aktiviteter og arrangementer i din kommune, som gir deg kunnskap om og viser deg eksempler på hvordan vi kan jobbe i lag for et mer sirkulært samfunn.

Rist mener uka er en fin anledning til å lære mer om hvordan du kan ta aktive grep for å redusere avfallsmengden og øke gjenbruket i det daglige liv, uansett om du er privatperson, et idrettslag, en bedrift eller en del av offentlig sektor. 


– Gjenbruksuka vil inspirere deg til å ta konkrete steg for å ta vare på miljøet og fremtiden vår, lære deg nye ting – samtidig som du blir en del av et lokalt nettverk som jobber for å styrke Salten som bærekraftig region, sier Rist.

Har du et arrangement du kunne tenkt deg å gjennomføre under årets uke, ta en titt på gjenbruksuka.no for mer informasjon.

– Aktivitetskalenderen vil frem mot høsten fylles opp med arrangementer du kan melde deg på, så her er det bare å følge med, sier Rist.

Entusiastisk til satsningen

Tom Erik Holteng, leder for innovasjon og utvikling i Fauske, uttrykker sin entusiasme for den interkommunale satsningen.

– Uka er en kjempegod ide som vi gleder oss til å bli med på i år. Vi har hørt mye om det som ble gjort i Bodø i fjor, og håper vi også kan få til et godt program på Fauske.

Holteng mener samarbeidet mellom kommunene er viktig og uttrykker sin tro på at det kan føre til en mer bærekraftig fremtid.

– Det er en fantastisk mulighet for oss alle til å lære, dele og utvikle ideer og løsninger som kan gjøre en forskjell i vår hverdag, avslutter Holteng.

Overrekkelse av Bodøs kommunevåpen i gjenbruksmaterialer, under Gjenbruksuka 2021. Utviklet i et samarbeid mellom Egna, Re innovasjon og flere barnehagebarn i Bodø Kommune.

––––––––––

Link til video: https://www.gjenbruksuka.no/nyheter/film-vi-oppsummerer-gjenbruksuka-2022