Festivalen ble arrangert som en avrunding av Folkehelseuka, og offisiell åpning av Gjenbruksuka 2023. 

En sprudlende festivalsjef og prosjektleder var veldig fornøyd med årets festival. 

– Det har vært en helt fantastisk dag på Vågønes! Sammen har vi skapt en utrolig flott møteplass for dyrkeentusiaster, matprodusenter, kunnskapsformidlere, barn og voksne. Til tross for at værgudene ga oss nedbør i bøtter og spann kom det flere hundre store og små besøkende, og for ei god stemning! En kjempestor takk til alle som har bidratt til å skape magi på årets mat- og dyrkefestival, sier Camilla Helgesen 

Viktig budskap 

Håkon Møller åpnet Gjenbruksuka 2023 for Bodø. I sin tale løftet Møller viktigheten av stadig økt fokus på Gjenbruk og sirkulærøkonomi.  

– I år er Gjenbruksuka større enn noen gang, både målt i antall arrangementer, og i geografisk utstrekning. Gjenbruksuka, som ble starta opp av Bodø kommune med Bodø som nedslagsfelt, er nå utvida til å dekke hele Salten. Jeg vil rose Iris Salten for den jobben som er gjort med å koordinere og markedsføre Gjenbruksuka i alle de ni Salten-kommunene, sier Håkon Møller og fortsetter:  

– Programmet sier noe om engasjementet blant bodøfolk for å gjøre samfunnet litt bedre og litt mer bærekraftig. Det er veldig flott å se. En felles innsats for å få mer ut av ressursene er først og fremst veldig artig og givende! 

Håkon nevner også Bodø kommunes miljøpris som skal deles ut fredag 22.september 

– Helt til slutt må jeg få nevne Bodø kommunes miljøpris, som deles ut for andre gang i år. Det skjer på frokostmøtet Innsikt i Stormen bibliotek fredag neste uke. Her har en jury plukka ut tre finalister: Bodø Sportsdykkerklubb for arbeidet med rydding i og rundt havområdene i Bodø, Nofir, som lager nye produkter av avfall fra fiskeri og havbruk, og Kirkens Bymisjon, som driver matstasjon, sykkelverksted, søppelrydding og utlånssentral, for å nevne noe. 

– Motiverende og inspirerende 

Etterpå presenterte Hanna Bjørgås sitt verk «Lyden av jord», og bandet Casa Murilo avsluttet med en mini-konsert i regnet.  

Været satt en liten stopper for dansing, men mange koste seg med musikk, mat og varm drikke under teltene rundt. Vokalist Chris Winfield-Gryt deltok også på festivalen som grønnsaksbonde fra Misvær. Sammen med kona, Astrid har de startet «Kåsmo farm» der de dyrker økologiske grønnsaker.  

– Vi elsker å være en del av denne festivalen. Vi driver en liten gård, men har store ambisjoner om å levere mat til hele lokalsamfunnet vårt. Det er motiverende og inspirerende for oss å møte så mange mennesker som ser verdien av mat, litt sånn som oss.  

– Bodø kommune har flere ildsjeler som gjør mye bra innen landbruk og økologisk matproduksjon. Det er fint å se at vi har et støttende lokalsamfunn i ryggen. Vi gleder oss til neste år, sier Chris entusiastisk. 

Lokalt matmarked

Det var mange ulike matprodusenter tilstede under festivalen, som deltok på et stort matmarked inne på låven. Bodø andelslandbruk og vågønes parsellhage var også tilstede for å vise frem sitt arbeid og engasjement.  

Ute var det samisk siida med ghakko-steking, naturmangfolds-verksted, markvandringer og flere spennende fagseminarer om blant annet jordhelse og vannets magi. Dette ble arrangert inne i mijøhuset. 

Rockekokken Henning var også tilstede for å servere bodø-folket flere hundre falafel gjennom dagen. 

Festivalen ble arrangert av Bodø kommunes prosjekt Dyrka lokalt i samarbeid med Gjenbruksuka, Folkehelseuka, Coop Nordland, Bodø andelslandbruk, Vågønes parsellhage, Bodø økologiske besøkshage, Samvirkelaget, Rockekokken Henning, Fesk Kjerringa, Nordlysbuen Chili, Arctic Cabins, Fremtiden i våre hender, Miljøagentene, Kåsmo Farm, Arktisk frukt, Ersvika Siida, Yngve Olsen Fisk, Ramsalten våtmarkssenter, Bodø 2024, B-WaterSmart, Bodø kommune og Økouka Nordland. En stor takk også til Intune for lyd og scene.

Se bildeserie fra festivalen: