Det skjer på Gjenbruksukas siste dag, lørdag 10. september.
−Vi tar med oss det grønne perspektivet til Gjenbruksuka, og inviterer til en alternativ lørdag på Vågønes Gård, med fokus på lokalprodusert mat, gjenbruk og dyrking etter økologiske prinsipper, sier Camilla Helgesen, prosjektleder for det urbane landbruksprosjektet Dyrka lokalt i Bodø kommune. Med seg på laget har hun en lang rekke aktører som har det til felles at de brenner for å gi flere muligheten til å dyrke sin egen mat, og ta vare på den maten vi allerede har. Gry Vedal, daglig leder for Bodø Andelslandbruk, er blitt et kjent fjes i sammenhenger der dyrking er tema. Cicilie Schjølberg er bærekraftansvarlig hos Coop Nordland, og opptatt av å minske matsvinn fra butikkene. Sammen utgjør de engasjert trio som brenner for de små detaljene som representerer - også bokstavelig talt- en grønnere framtid.

Gjenbruk og dyrkingsfellesskap
Sjølberging er et begrep som oftere og oftere løftes frem. For agronom Gry er det et stort poeng å senke terskelen for dem som kjenner på lyst til å prøve, men ikke helt har kontroll på alle begrepene som svirrer når det blir snakk om å dyrke sin egen mat. −Derfor er det flott at dyrkefestivalen også inviterer store og små til å være med å klargjøre en ny felleshage på Vågønes, rett ved de som er der allerede. Den nye hagen åpnes våren -23. Her blir det mye å lære om hvordan vi forbereder jorda for ny bruk, sier hun.
Som daglig leder for andelslandbruket er gjenbruk for henne en naturlig del av det å dyrke. Nylig hentet de et lass med pallekarmer via Arvesentralen, og hun forteller at det å arve og snekre er en fin greie som gir en ekstra mestringsfølelse og glede i dyrkingsfellesskapet. I tillegg nevner hun treflis og ull som ressurser for å holde kontroll på ugress.

Overskuddsmat blir lekker lunch
Coop Nordland er en aktiv bidragsyter ved at overskuddsmat blir til lekre retter laget av elevene ved Kokkelinja på Bodø videregående skole.
−Vi ønsker å bevisstgjøre både butikkene og kundene våre på at mat kan brukes på forskjellig vis, og at det vi i dagligtalen kaller «matrester» eller «overskuddsmat» er en ressurs vi må bli flinkere til å utnytte om vi skal få ned matsvinnet her til lands, sier Cicilie.

Sykkel eller buss
Vågønes gård ligger i sykkelavstand både fra sentrum og områdene rundt byen, og arrangørene oppfordrer til å ta sykkel eller buss siden parkeringsmulighetene ved gården er begrenset.
− Det blir et bredt spekter av aktiviteter denne dagen, fra jordnære leker for de minste, musikk og slampoesi i åkeren til salg av lokale produkter. Det blir markvandring og omvisning i parsellhagene, kurs i fermentering og lagring av grønnsaker, frøbytting, «skjønnhetskonkurranse» for grønnsaker og mye mer. – Og vi skal lage megabokashi og ny jord av matrestene! Vi håper mange vil ta turen innom vakre Vågønes denne dagen, og vi er sikre på at enda flere vil få øynene opp for hvor mye vi kan dyrke her nord, og hvor gøy og givende det er å produsere sin egen mat, avslutter Camilla Helgesen.