Vet du at tang og tare har høyt innhold av mineraler og Omega-3?
Årstiden vi går inn i nå er perfekt til å sanke inn sjøalger til mat. Disse kan brukes til smakstilsetning eller salt i matretter. Tang og tare inneholder blant annet store mengder jod og Omega-3 og kan ha stor helsegevinst. Men vi må passe på å ikke spise for mye av det, og bare plukke den mengden vi trenger.
Hvordan sanke tang og tare?
- Algene må plukkes der de vokser. Ikke plukk løs tang som flyter i fjæra. De må også være ferske og brukes eller tørkes så raskt som mulig etter sanking.
- Det er gunstig å sanke inn på vinter og vår når det er fjære. Rundt påsketider er det spesielt fint å sanke på grunn av stor fjære. Husk at det er forbud mot å sanke tang og tare under 20m dyp!
- Det er også viktig å tenke på bærekraft, og unngå overhøsting. Det kan også være lurt å sjekke at området du høster i er rent.
- Du trenger kniv, saks, og bøtte eller en beholder. Ved sakning i bratte ullendte områder er det lurt å ha redningvest, jernrive, lange støvler og våtdrakt. For å tørke sjøalgene trenger stekeovn eller elektrisk lufttørker.
Noen arter å begynne med!
Grisetangdokke, også kalt Trøffeltang
Plukkes, skylles i sjøvann og tørkes. Denne må legges på lufttette glass når den er skikkelig tørr. Denne algen er nydelig i smør. Bruk gjerne godt «heimsmør» som er romtemperert, smuldre tørr Trøffeltang i smøret, og bland godt. Dette brukes som tilbehør til brød og andre matretter.
Søl
Søl må skylles i sjøvann og tørkes i stekeovn på lav varme eller i elektrisk lufttørker. Denne kan spises som den er, eller tørket. Når den tørkes smaker den litt som tørrfisk. Søl kan også males opp og brukes som smakstilsetninger i for eksempel i supper.
Sukkertare
Sukkertare skylles i sjøvann, tørkes og males opp som salt. Fiskefileter kan også pakkes inn i sukkertaren og bakes i ovnen. Saltet fra algen trekker inn i fisken, og gjør at det er ikke nødvendig å salte fisken.
Lykke til med sankingen!